До месец ще бъде направена първа копка по водния цикъл в Добрич

07:00, 15 юни 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До месец се очаква да бъде направена първа копка по проекта за воден цикъл в Добрич, съобщи кметът на общината Йордан Йорданов. Вече са избрани изпълнителите на част от дейностите.

Подписан е договор с избрания изпълнител за реконструкцията и разширението на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Добрич, която е част от проекта за воден цикъл. Обществената поръчка бе спечелена от Българо-австрийското обединение "ГИС аква БГ" , което включва "ГИС аква Австрия" ГмбХ, Австрия; "Битумина" ГмбХ, Австрия; "Инфра експерт" ЕООД, София.

Пречиствателната станция е на 7,5 км от Добрич в с. Врачанци, на площ от 9.96 хектара. Прогнозната стойност на поръчката е 27 822 802,99 лева, без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Офертата на "ГИС аква БГ" е 26 594 736,18 лева, без ДДС. Проектантите вече правят първи огледи на пречиствателната станция край село Врачанци, съобщи кметът.

С „Хидрострой” АД е подписан договор за извършване на допълнително проектиране и реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежи. Договорът е за 33 396 256 лева с ДДС, от които 30 169 324 лева са за строително-ремонтни работи, а останалите са за проектиране и авторски надзор.

Около 115 000 000 лева се предвижда да бъдат вложени в модернизиране на базовата инфраструктура като инвестицията се смята за най-мащабната, която се реализира в общината. Предвижда се да бъде направена пълна рехабилитация на 77 километра водопроводи и на 4 километра канализационни колектори. Освен пречиствателната станция за отпадни води ще бъдат модернизирани и три канално-помпени станции. Поради амортизираните азбестово-циментови тръби, полагани през 50-те и 70-те години на миналия век, загубите на вода в Добрич сега надхвърлят 80 на сто.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама