Национален ученически конкурс „България и Първата световна война” се провежда в Добрич

08:07, 16 юни 17 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и утре в дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич се провежда Национален ученически конкурс “България и Първата световна война. Места на памет”. Той се организира от Регионалния исторически музей по проект NETWORLD.

Официалното откриване на конкурса е от 18 часа днес. Веднага след това за преподавателите е предвидена среща с Радостина Николова - главен експерт по история и цивилизация в Министерството на науката и образованието, а за учениците – образователна беседа „Събитията на Добруджанския фронт през погледа на военната мемоаристика на Йовков“. Самият конкурс ще се проведе утре. През целия ден ще има работни сесии. От 13 до 14 часа участниците ще присъстват на беседа "Добричката епопея и боевете на Добруджанския фронт през Първата световна война" във Военното гробище-музей. Закриването на конкурса и награждаването на победителите ще е от 18.30 часа.

Националният ученически конкурс се осъществява със съдействието на Община град Добрич, Регионалното управление по образование и СУ "Св. св. Кирил и Методий". Получени са над 70 творби, до финалния кръг са допуснати 35. Ученици от цялата страна - Варна, Пловдив, Разград, Добрич, Тервел, Кърджали, Тутракан, Монтана и др., ще мерят сили в четири категории - мултимедийни презентации, реферати и доклади, есета и рисунки. В последната категория класираните на първо, второ и трето място вече са определени.

Накарахме децата да влязат в ролята на изследователи, да разровят личните архиви, да станат съпричастни към случилото се през Първата световна война, коментира ръководителят на проекта Надежда Иванова от Регионалния исторически музей. Тя посочи, че за домакин на конкурса и избран дом-паметникът, тай като Йордан Йовков е свързан с тази война и я описва в творчеството си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама