Министър Ангелкова: Достъпът до плаж Болата не е ограничен

20:00, 16 юни 17 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„И към момента няма проблем, тези, които искат да плажуват, да го правят на плаж Болата, тъй като достъпът не е ограничен. И пешеходният, и , за съжаление, автомобилният“, това каза днес от парламентарната трибуна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отговаря на питане, поставено от народните представители от БСП Красимир Янков и Даниел Йорданов за това какви мерки предприема Министерството на туризма за осигуряване на достъп за ползване на плажа Болата.

Министерството на туризма е дало 10-дневен срок на кмета на Община Каварна и на областния управител на Добрич да отговорят как да бъде ограничен достъпът на автомобили, предвид специфичния статут на плаж Болата, който се намира в резерват, заяви министър Ангелкова. „И в момента няма никакъв проблем хората, които искат да плажуват, да го правят. Плажът е чист, могат да го правят по всяко време. Въпросът е свързан с ограничаване на достъпа на автомобилите, които го замърсяват“, каза тя.

Морски плаж Болата не е предоставен на концесия или отдаден под наем. Със заповед на министъра на туризма от 31 март 2017 г. е включен в списъка на неохраняемите морски плажове за летен сезон 2017 г. Областният управител може да предложи схема за обезпечаване на водно-спасителна дейност през летния сезон, а кметът на Община Каварна - да осъществява почистването му.

Снимка: БГНЕС

Към момента пешеходният достъп към морски плаж Болата се осъществява чрез преминаване през резерват Болата, а пясъчната ивица и заливът са част от защитена зона комплекс „Калиакра“ по Натура 2000. Условията и редът за преминаване през резервата се регулират от Закона за защитените територии. В тази връзка е необходимо Общината да предприеме специални мерки, за да бъде ограничен достъпът на автомобили до защитените зони, тъй като обектите за транспортна връзка, за пешеходно и велосипедно движение се определят с Подробен устройствен план за съответната територия за общината, посочи Николина Ангелкова.

Тя припомни, че на 1 юни, съвместно с министъра на околната среда и водите Нено Димов, осъществиха проверка на място, заедно с регионалните екипи на МОСВ. По време на инспекцията не са открити нарушения на територията на пясъчната ивица, но достъпът на автомобили до плажа не е допустим, заяви Ангелкова. Тя увери, че двете министерства ще осъществяват контрол през целия туристически сезон дали всички законови изисквания се спазват, включително и за местата за паркинг  и достъпа на рибарите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама