Ремонт на пътя Добрич-Албена може да започне есента

16:05, 17 юни 17 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пълен ремонт на пътя Добрич-Албена може да започне още тази есен, съобщи пред журналисти в с. Стожер министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ще се внесе като постановление на Министерски съвет при възможности от бюджета да бъде получен допълнителен ресурс за Агенция „Пътна инфраструктура”. За цялостния му ремонт са нужни 9 млн. лева.

Преди това ще стартира ремонтът на околовръстния път на Добрич. Той е на стойност 3,2 млн. лева.

Министърът съобщи, че се търсят варианти за повишаване на пътната безопасност по пътя Добрич-Варна, чийто ремонт започна днес. „Това е много тежък участък. С „Пътна полиция” трябва да се създадат предпоставки за ограничаване на скоростта. След като приключи ремонтът, вероятно ще поставим камери за заснемане скоростта на придвижване”, каза министърът. Добави, че се мисли и за това в тежките участъци да се проектира и трета лента. Проектът може да стане готов още тази година, но ще се придвижва след като приключи ремонтът, който се финансира по оперативната програма.

Става въпрос за трета лента не по целия участък, а в по-натоварените – при изкачване, при спускане и там, където има повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия, обясни Н. Нанков. Финансирането ще е от националния бюджет.

Относно настояванията на граждани и институции пътят Добрич-Варна да стане трилентов, министърът обясни, че това изисква изключително голям ресурс. За това може да се говори едва след въвеждането на тол таксите. „Въведем ли ги, няма да коментираме за трета лента, за рехабилитации. Ще поддържаме качествено пътната инфраструктура, ще изграждаме трета и четвърта лента, където е необходимо. При бюджет от 300 млн. лева в момента и огромните нужди в цялата страна, приоритизираме най-тежките участъци и тези с най-интензивен трафик. При 1 млрд. лева вече е друго”, каза министърът.

Той подчерта, че акцент в работата на МРРБ през този мандат ще е Северна България – освен автомагистрала Хемус, скоростния път от Видин до Ботевград и автомагистрала Русе – Велико Търново в Северна България ще насочваме целево по-голяма част от ресурса за текущи ремонти и превантивния ремонт, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама