В Добрич ще представят филма за отец Георги от Жегларци

07:39, 19 юни 17 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерата на документалния филм за свещеник Георги Пейчев „Пътят на воина“ ще се състои на 23 юни от 18 ч. в Младежкия център в Добрич. Негов продуцент е Георги Тодоров, а режисьор Христо Димитров – Хиндо, информират от Община Добрич.

Филмът си поставя за цел да представи и осмисли личността на отец Георги от Жегларци (1923 – 2015), един от духовните старци на съвременна България. Документалният материал е заснет през последната година от живота на духовника, включително и предсмъртната му проповед през януари 2015 г.
Родът на отец Георги Пейчев от село Жегларци, Добричко, дава на Църквата повече от 10 свещеници. Десетки бяха възпитани и насочени от него към Духовната семинария и Духовната академия.

Семейството му се преселва от Северна Добруджа (днес на територията на Румъния) и се установява в Жегларци през 1940 г. Тогава там няма храм. През 1962 г. с брата си решават да дарят бащината си къща за молитвен дом и през 1965 г. църквата е осветена. Едва след промените, в началото на 90-те години, селото се сдобива с нов храм. Междувременно Георги Пейчев завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария на гара Черепиш и скоро става свещеник. При създаването или по-добре възстановяването на Доростолска епархия през 2001 г. с. Жегларци попада в нейните граници. До последните години о. Георги завеждаше и други села наоколо. При комунистическия атеистичен режим отец Георги е притесняван, притискан, всячески му е въздействано да не насочва по пътя си своите синове и родственици, както и много други от региона. Приживе пред къщата му и малкия домашен храм постоянно имаше коли с регистрации от цяла България. В последните седмици, когато се разчу, че е тежко болен, за 2-3 дни през дома са минавали по 500 човека, съобщиха децата му.

Отец Георги е физически и духовен баща, чичо и дядо на около двайсетина свещеници на Българската православна църква из всички епархии, включително и в Страсбург. Тримата синове на отец Георги – отец Стоян, отец Иван и отец Марин също са свещеници, както и седем от племениците му, а също и трима негови братя – отец Георги служи в София, отец Марин – в Плевен и отец Недялко – във Ветрино. Иконом Стоян Иванов, който дълги години бе архиерейски наместник в Добрич, също е сродник на отец Георги Пейчев.

На погребението му присъстват стотици миряни от цялата страна Доростолският митрополит Амвросий, както и петдесетина свещеници от Добрич, Силистра и Русе, от Варна и Бургас, от София и чак от Страсбург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама