Близо 60 свидетели разпитват по делото срещу бившата председателка на читалището в Добрич

18:25, 19 юни 17 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В съда в Добрич днес започна делото срещу бившата председателка на читалище „Йордан Йовков“ Юлия Стаматова.

Срещу нея е повдигнато обвинение за престъпление по служба с нанесени вреди за читалището в размер на 611 885.95 лева, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът насрочи 5 поредни заседания, в които ще бъдат призовавани общо 59 свидетели и 5 вещи лица. Днес в продължение на близо 8 часа беше проведен разпит на първите 7 свидетели. 

Според обвинителния акт, в периода от 6 юли 2004 г. до 15 декември 2014г. Юлия Стаматова не е изпълнявала служебните си задължения да контролира изпълнението на договорите с наемателите. С една от фирмите - „Карина 90” ООД, читалището е имало 4 договора за съвместна дейност. С тях фирмата на братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците, е получила под наем над 462 квадратни метра застроена площ на приземния етаж в сградата на читалището. Според обвинението, като не е упражнила контрол върху изпълнението на посочените задължения на фирмата Стаматова е осигурила облага на фирмата в размер на 262 937 лева.

Прокуратурата твърди, че от действията на Юлия Ст. са настъпили значителни вредни последици за читалището. Имуществените се оценяват на 611 885.95 лева.  Твърди се, че толкова са приходите, които читалището е пропуснало да реализира заради действията на председателката.

През септември миналата година с определение на съда Юлия Стаматова бе отстранена от длъжността председател на Народно читалище „Йордан Йовков 1870” до приключване на наказателното производство спрямо нея.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама