Д-р Хасан Адемов: Ръстът на минималните пенсии ще увеличи бюджетния дефицит

19:17, 19 юни 17 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои парламентът да разгледа предложението на Министерски съвет за увеличаване с две стъпки на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея трудови пенсии – за инвалидност поради общо заболяване, за трудова злополука и професионално заболяване, както и наследствените пенсии, съобщи на пресконференция народният представител от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политики д-р Хасан Адемов .

Това, което предлага правителството, е от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да бъде 180 лева, което означава увеличение с 11,5% или с 14,75 лева. От 1 октомври до края на годината се предвижда минималният размер на пенсията за стаж и възраст да стане 200 лева или увеличение с 11,1 %. В област Добрич в момента пенсиите на минимален размер са 14 498. При първото увеличение от 1 юли минимална пенсия от 180 лева щe получават 17 102, а от 1 октомври – 20 580 добруджанци“, каза д-р Адемов.

Той припомни, че увеличението на минималния размер на пенсиите бе заложено в предизборната програма на „Обединени патриоти“, но 300 лева, а не 200 лева. „ Аз съм убеден, че ще се намерят народни представители, които ще предложат увеличение от 300 лева, както беше обещано в предизборната платформа на „Обединени патриоти“. От нашата парламентарна група колеги искат да предложат увеличение, каквото ПП „Атака“ многократно е предлагала  през годините – 500 лева.

„Това не означава, че ние от ДПС сме против търсене на възможности за увеличаване на пенсиите, включително и на минималния размер. Но, трябва да има спазване на принципите, а не само да се залага на политически решения, които загърбват принципите на социалното осигуряване. Българските пенсионери заслужават уважение, а не експериментиране на техен гръб. Защото, предлагането на 200 лева пенсия е политическо решение“, каза той.

„ДПС ще подкрепи това предложение, но ще предложи и други решения, които са в изпълнение на предизборните обещания. Що се отнася до финансовите параметри, ние от ПГ ДПС ще изискаме сериозни финансови разчети, за да излезе истината. А, тя е, че на база увеличението на дефицита на бюджета на ДОО, се предлага сега увеличение на размера на минималните пенсии за стаж и възраст т.е. тези 104 млн. лева ще бъдат за сметка на дефицита“, каза още д-р Адемов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама