Дълг от над 1 млн. лева ще спасява „ДКЦ ІІ“ в Добрич от фалит

10:58, 20 юни 17 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за поемане на дългосрочен дълг от 1 013 000 лева, с които да се погасят данъчни задължения на общинското дружество „ДКЦ ІІ“ в Добрич предлага общинската администрация. Като обезпечение търговското дружество ще предостави в полза на Общината обезпечение в размер до издадената гаранция.

Общественото обсъждане ще се проведе на 23 юни от 16 часа в Голямата заседателна зала в сградата на Общината. До 30 юни се приемат мнения, предложения и становища, които ще бъдат неразделна част от протокола от обсъждането. 

Инициативата за поемане на дългосрочен дълг от Общината за покриване на задълженията на дружеството е на определена от Общинския съвет комисия. Тя имаше за задача да търси възможности за оздравяване на общинското дружество.

ДКЦ II е в тежко финансово състояние, прогресивно декапитализирано, като собствения капитал само за последните три стопански години е намалял от 861 хил. лв. на 326 хил. лв, посочват от Общината. Финансовата устойчивост на „Диагностично-консултативен център-II-Добрич” ЕООД е силно застрашена от ниска платежоспособност, липсваща печалба, липсваща ликвидност и пълна зависимост от кредитори, в случая НАП.

Според ръководството на дружеството, несъобразената с възможностите на центъра и паричните му потоци инвестиция за закупуване на Ядрено-магнитен резонанс през 2009 г. е причината за тежкото състояние на дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама