Добрич е домакин на националната среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров"

13:47, 20 юни 17 / Култура 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осемнадесетата  национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” ще се състои в Добрич от 23 до 25 юни в ДТ „Йордан Йовков”, съобщиха от общинската администрация. Тя се провежда под патронажа на кмета Йордан Йорданов. Организатор е фондация „Международен балетен конкурс - Варна” със съдействието на Министерството на културата, Община Добрич и драматичен театър "Йордан Йовков".

Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г. Изпълнителите получили Голямата награда „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б”, младша възраст до 18 годишна възраст, ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия.

Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І-ви тур - Задължителна класическа хореография и ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.

В тазгодишното издание са допуснати за участие 40 състезатели. Трима от тях са от Старша възраст, а 37 - от Младша възраст. За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.

Председател на журито е доц.  Ясен Вълчанов –  премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той  е първият носител на Голямата награда на  името на Анастас Петров от 1982 г., лауреат на Международния балетен конкурс-Варна 1983 г. Балетистите ще бъдат оценявани още от Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет, Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет,Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ " Добри Христов" Варна.

Откриването на първи тур класическа хореография  ще е на 24  юни от 9:30  часа, втори тур

класическа и съвременна хореография е на 25 юни от  9:30 часа. Закриването и обявяването на наградените, както и гала концертът на лауреатите и финалистите са на 25 юни от 18:00 часа.

Началото на балетното изкуство в България се поставя през 1927 г. и един от първите балетмайстори е Анастас Дачев Петров - приет за основоположник на българския балет. Той е роден на 1 септември 1899 г. в град Добрич, починал на 79 години в гр. София. Бил е солист и балетмайстор в Софийската национална опера от 1927 г. до 1961 г.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама