В най-скоро време откриват третия граничен пункт в област Добрич

15:31, 20 юни 17 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В най-скоро време  ще бъдат открити два нови  гранично пропускателни  пункта на границата между България и Румъния. Това се договориха на двустранна среща министрите на вътрешните работи на България Валентин Радев и на Румъния Роберт Марин.

Новите ГКПП-та са с. Северняк /Крушари/-Добромир и Кайнарджа-Липница, съобщи МВР.

Преди време Министерският съвет одобри проект на споразумение за изменение на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриването на новите гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни в село Северняк, Крушари (България) - Добромир (Румъния) и Кайнарджа (България) - Липница (Румъния). Съгласно изменението, двата пропускателни пункта ще функционират от 8,00 часа до 20,00 часа и ще бъдат отворени за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона.

Вече 4 години се бави стартирането на работата на пункта, който ще свързва крушарското село Северняк с община Добромир в Румъния.
През 2012 г. е подписана спогодба между България и Румъния за откриване на два нови трансгранични пропускателни пункта – Северняк в Добричка област и Кайнарджа в Силистренска. Заради тях е направена рехабилитация на пътната мрежа на територията на общините, които се намират в непосредствена близост до границата с Румъния. В Добричка област е изграден път до село Северняк, където трябва да бъде ГКПП. 


Преди няколко месеца жители на община Крушари алармираха, че след 2013 г. по неясни причини властта е забравила за този проект, реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013. Те споделиха, че от румънска страна са заявили, че са готови с всичко, което е трябвало да направят за отварянето на ГКПП, но българската държава не е свършила работата си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама