Представят творбите на д-р Ефраимов на сцената в Добрич

08:12, 21 юни 17 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Д-р Хасан Ефраимов е роден на 15 януари 1966 г. в с. Трем, Шуменско. Завършил е медицина през 1993 г. във Варна. През 1997 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“ от Медицинския университет в София. Работи като лекар в Добрич. Проявява изключително активна гражданска позиция по наболели в ежедневието ни проблеми.

Автор е на 4 книги - „Метаморфоза“, „Дервишки караконджул“, „Събирачът на болка“ и „Паралелен свят“.  Предстои издаването и на още няколко нови книги.

В творчеството му се преплитат мистика и реалност, исторически и автобиографични моменти. Лично преживяно и чуто от дядо му и баща му. Нелекият му житейски път го определя като самобитен автор, който не може да не пише. Премиерата на първият му роман „Метаморфоза“ се състоя с голям успех в Добрич, градът в който живее и работи. Самият роман бе оценен високо от литературната критика. В повечето от следващите му произведения се преплитат истории от Делиормана. Родният край, човешките тегоби и мечти, битието на емигранта. В свое интервю пред в-к „24 часа“, авторът споделя: „…Не мога без миризмата на луди сливи, без аромата на магарешките бодли. Просто не мога да живея в чужбина - такъв човек съм, никога не бих отишъл никъде.“ И въпреки драматичното „заминаване“ през 1989 г.  на родителите и сестра му за Турция, той остава тук. Защото всеки месец го тегли към родния край. Тежестта на емигрантския живот най-ярко е пресъздаден в разказа му „Джанки в Манхатън“ от книгата „Дервишки караконджул“. Това е и основата да се захване с творческия проект - спектакъл „Джанки в Манхатън“ в изпълнение на Красимир Демиров. 

Входът за събитието е свободен. Всеки ще може да даде своя благотворителен жест на входа, където ще има дарителска кутия. Набраните средства д-р Ефраимов ще предостави на фондация „Св. Николай Чудотворец“  за изграждане на оранжерия, където да работят лица с интелектуални затруднения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама