Община Тервел ще поевтини храната в училищните столове

11:44, 23 юни 17 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Тервел ще субсидира храната в училищните столове със средства от общинския бюджет. Предложението е внесено в Общинския съвет от заместник-кмета Дияна Илиева.

Тя предлага с по 0,50 лева за порцион на ден да се поевтини храната и по този начин да се подпомогнат семействата. Средствата ще се изплащат за фактически извършени и отчетени брой хранения от съответното училище.

Направената прогноза е, че разходът за общинския бюджет ще възлиза на 28-30 хиляди лева. Разчита се, че по този начин учениците ще получават питателен и полезен обяд , приготвен в добри условия и при спазване на всички относими към ученическото хранене норми.

В средното училище "Йордан Йовков" в Тервел, което е най-голямото в общината, се приготвят средно по 104 порциона дневно като стойността на храната и режийните разноски се поемат изцяло от родителите. Хранителните продукти се доставят с обществена поръчка, възложена от общината. Децата не заплащат такса за обяд в основното училище "Д-р Петър Берон" в село Коларци, като стойността на храната се поема изцяло от учебното заведение. Режийните разноски са за сметка на общината, тъй като обядът се приготвя в Центъра за социални услуги в селото. Столово хранене е осигурено и в училищата в селата Зърнево, Орляк, Нова Камена, Каблешково. Единствено училището в село Безмер не предлага столово хранене, тъй като не разполага с база за приготвяне на храната. Общината вече подготви проект за преустройство на сградата на здравна служба в Център за социални услуги, където ще се приготвя обяд и за учениците, посочват от кметската управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама