Духът на Рей Чарлз завладя откритата сцена на „Двореца“ в Балчик

18:40, 23 юни 17 / Култура 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водачът на оркестъра на Рей Чарлз - соло саксофонистът Крег Бейли, изнесе концерт на откритата сцена пред „Двореца“ в Балчик. Във формацията, с която виртуозният музикант излезе на сцената, участваха Петър Салчев /вокал/, Емил Пехливанов /барабани/, Димитър Шанов /контрабас/ и Станислав Арабаджиев /пиано/.

След концертите в Стара Загора, София, Гърция, Пловдив, формацията зарадва почитателите на джаза в Балчик с концерта на открита сцена „Двореца“.

Те изпълниха оригинална музика на Бейли, както и аранжименти, които той е направил за оркестъра на Рей Чарлз през последните 16 години от неговия живот. Прозвучаха и парчета, донесли на великия музикант награди „Грами“, като „Georgia On My Mind“ и „Hit The Road Jack“.

На пресконференция по-рано джазменът Петър Салчев, по чиято покана Крейг Бейли е у нас, сподели, че проектът представя микс от оригинална музика на Крейг Бейли с енергията на музиката на Рей Чарлз. „Направихме го, за да покажем, че духът на Рей е жив и неговата музика тепърва ще бъде превърната в стандарт, в база за изграждането на нови стилове в съвременната музика“, каза той. По думите му, Бейли е достоен посланик на джаз културата, която за по-малко от 150 години завладя целия свят. „Това, с което блестят Крейг и неговата музика, е автентичният американски почерк и истинско звучене от люлката на джаза – Бруклин, Ню Йорк“, посочи още Петър Салчев.

Крейг Бейли сподели, че най-яркият му спомен от Рей Чарлз е първият ден, в който го е срещнал. Като малък слушал как родителите му пеят песни на Рей Чарлз и това да получи работата и да е на една сцена с този велик човек, е било като „извънтелесно преживяване“.  Сподели, че единственият начин да спечелиш уважението на великия музикант е било чрез музиката. „Това, което трябва да разбереш, когато работиш за Рей, е, че работиш със сляп човек. Може само да чуе, да усети и единственият начин, по който може да го направи, е чрез музиката“, разказа Бейли.

За себе си сподели, че пише музика всеки ден. „Моята музика идва от преживяването и от чувството“, добави още музикантът.

 

 

Това е третото му идване в България и второто в „Двореца“ в Балчик, който за него е уникално място.Музикантите благодариха за поканата на държавния културен институт "Двореца" и неговия директор Жени Михайлова.

Присъстващите на пресконференцията имаха уникалната възможност да присъстват на творческия му процес. Той сътвори текст за най-новата си пиеса, написана предната вечер и вдъхновена от Стария град в Пловдив.  

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама