2300 са участниците във фолклорния събор край Дебрене

07:31, 24 юни 17 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 2300 участници от осем области на страната се очаква да се включат в празника на Община Добричка и фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” – Дебрене 2017 година.

Форумът за 49-и път събира заедно няколко поколения, които продължават да пазят и ревниво съхраняват българските фолклорни традиции.

Надпреварата започва в 10.30 часа, като от 9.30 ч. е официалното откриване със слово на кмета Тошко Петков.

Изпълнители от 4 до 84-годишна възраст ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, изпълнители на народни обичаи и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 7 индивидуални изпълнители инструменталисти.

Най-малкият участник в събора е Ивана Василева на 4 години от Детска градина  „Здравец“ с. Стожер, а най-възрастният е 84 годишната Йорданка Петкова от с. Царевец , община Добричка.

Традиционни участници са състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Каварна,Аксаково, Вълчи дол, градовете -  Варна, Шумен, Нови Пазар, Балчик.

Най-много са участниците от община Добричка-929.Участниците от общини които не са от област Добрич са 420.

Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

През 1976 година на събора край с. Дебрене се явяват изпълнители от целия бивш окръг, където комисия определя най-добрите, които представят добруджанския автентичен фолклор на ІІІ-я Национален събор в Копривщица. Така съборът край с. Дебрене се утвърждава, като предварителен етап от Националния събор на всяка пета година и място за изява на фолклорни изпълнители от целия регион.

Подготовката и провеждането на събора се извършва от организационен комитет с председател кмета на община Добричка инж. Тошко Петков.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама