Националната среща на млади балетни изпълнители се провежда в Добрич

08:33, 24 юни 17 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" се провежда за 18-и път в Добрич. Откриването на първи тур класическа хореография  ще е на днес от 9:30  часа, втори тур класическа и съвременна хореография е утре от  9:30 часа. Закриването и обявяването на наградените, както и гала концертът на лауреатите и финалистите са утре от 18:00 часа.

40 млади артисти ще се състезават за Голямата награда в родния град на патриарха на българския балет, съобщават от Общината, с чието съдействие и на Министерството на културата се организира форумът. Участниците в конкурса ще се състезават в две възрастови групи - 14-19 и 20-26 години. Състезанието ще протече в два тура - задължителна класическа хореография и класическа и съвременна хореография, информират от Oбщината.
Най-талантливите танцьори ще бъдат определени от жури под председателството на премиер солиста на Софийската опера и балет Ясен Вълчанов, който е първият носител на приза "Анастас Петров" през 1982 година. От националната среща на млади балетни изпълнители тръгва успешният творчески път и на други членове на журито - Марта Петкова, спечелила Голямата награда през 2001 година, и Росен Канев с трета награда от надпреварата през 1993 година. В комисията, която ще оценява младите таланти, са и Сара-Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет,и Любомир Кацаров - премиер солист, балетен педагог.

Проявата е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Националната среща, която се организира от фондация "Международен балетен конкурс - Варна", е включена в Програмата за закрила на деца с изявени дарби през 2017 година. Балетните артисти до 18-годишна възраст, които спечелят Голямата награда и първите три призови места, ще получат едногодишни стипендии от Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама