С пъстър еньовски венец от уханни билки ще посрещат в „Старият Добрич”

10:06, 24 юни 17 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция и тази година аптека „Стария Добрич” ще отбележи Еньовден – празника на слънцето, билките и фармацията.

Предвид съботния ден традиционното тържество няма да се състои. Фармацевтите призоваха добричлии на днешния празник да са сред природата, сподели пред Topnovini.bg фармацевтът Лили Манова.

Тя увери, че и тази година пред аптеката ще има пъстър еньовски венец от уханни билки, набрани с много любов от фармацевтите. Млади и стари ще могат да минават под него за здраве и сила. Посетителите ще получат и китка уханни билки.

Вярва се, че в ранното еньовденско утро от кладенци и реки потича „жива” вода, защото слънцето се е окъпало в тях и всеки трябва да се наплиска за здраве или се отъркаля в росните треви и ливади.

Според традиционните представи в нощта срещу Еньовден звездите „слизат” на земята, целуват билките и тревите и те придобиват магическа, целебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Затова рано сутринта млади и стари тръгват да берат цветя и билки, „да китят китки”, да правят голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве и дълголетие. Eньовски китки се окачат на различни места в дома и се използват през годината за лек. С тях се ръсят болни и здрави, хора и животни, прогонват се зли сили, правят се магии за любов и се гадае за здраве. Според народните вярвания болестите за човека са 77 и половина. За всички има цяр, само за половинката болест още е открит и всеки се надява на този ден да намери вълшебната билка. Точно преди изгрева на слънцето цъфти и приказното цвете разковниче, което притежава силата да лекува нелечими болести и да отваря всички заключени врати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама