Малки и големи, българи и чужденци събра край Дебрене българският фолклор

14:57, 24 юни 17 25 1369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 49-и път съборът край село Дебрене се превърна в празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции. „Всяка поредна година съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ печели все повече почитатели, защото е и прекрасна възможност за артистична изява и досег до безценното ни фолклорно наследство“, каза в словото си за откриване на събора кметът на Община Добричка инж.Тошко Петков.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков откри празника

На петте естради в местността „Славната канара“ днес се представят над 2300 изпълнители от областите Русе, Шумен, Силистра, Бургас, Търговище, Ямбол и Варна, както и от общините в област Добрич.   

Във фолклорната проява ще се представят 84 певчески групи, 14 танцови състави, три групи за автентичен фолклор и обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 7 индивидуални инструменталисти. За първи път тази година масово участие вземат и най-малки жители на Община Добричка от детските градини в с. Стожер и с. Бранище. Те се представиха танци, които са научили в детските танцови ателиета по проект „Детска академия за толерантност в Община Добричка“.

„Скъпи самодейци, поздравления за това, че не изгасва Вашият ентусиазъм. Че неизчерпаема е енергията, с която правите по-красив и ведър делника на хората от нашата община с танц, песен и музика“, сподели още инж. Петков.

Жанна Пундзева –ръководител на ансамбъл „Българска роза“

Организатори, участници и гости в събора бяха поздравени и от президента Румен Радев, който изпрати поздравителен адрес. 

Гости на празника бяха народните представители Живко Мартинов, д-р Хасан Адемов, Даниел Петков, Йордан Апостолов, заместник-областният управител Красимир Николов, председателят на Общинския съвет Донко Марев, кметът на Община Каварна Нина Ставрева. Празникът посрещна и гости от Украйна – вокален ансамбъл „Българска роза“ от село Бановка, Болградски район, област Одеса в Украйна. Дарина Калчева – зам.-кмет на село Бановка, Татяна Кириленко – общински съветник и Николай Иванов –председател на Измаилска българска община „Света София“.

Вокален ансамбъл „Българска роза“ от село Бановка, Украйна

Народната певица Галина Дурмушлийска, която е председател на журито на първа естрада, сподели, че най-ценното на този събор е, че музиката кара хората да бъдат живи. „Ние, добруджанци, сме различни. И организаторите, и журито, държим стилът да бъде запазен“, каза тя. И добави, че най-хубавото е, че днес ще бъдат събрани много хора заедно и ще се събере красива позитивна енергия.

 

Най-възрастният участник е Йорданка Петкова на 84 години от село Царевец. Най-малката участничка бе 3-годишната Дея Иванова от с. Бранище. Тя е в първа група в детската градина в селото. Заедно с децата от детското заведение  изпълниха ръченица. Децата ежедневно танцуват в детската градина и това ги прави много щастливи, сподели Павлина Ковачева – директор на детското заведение и ръководител на малките танцьори. Стана ясно, че това съвсем не е първата им изява на голяма сцена и винаги печелят симпатиите и аплодисментите на публика и жури. 

Британката Джосан Деншъм /крайната вляво/ и приятелките й от женската певческа група към читалището в село Стефаново

Сред изпълнителките от женската певческа група към читалището в село Стефаново срещнахме Джосан Деншъм е от Великобритания. Била секретарка в градската управа в Девън в родината си, тя от 12 години живее в село Стефаново. Казва, че в добруджанското село много й харесва, има много приятели. От почти десет години пее във фолклорния състав. За нея българските песни не са трудни. Учи ги с помощта на жените от селото и многобройните репетиции. Казва, че обича българските традиции, мелодиите на фолклора ни и танците. Не може да посочи коя е любимата й песен, защото са много. С ентусиазъм се учи от жените в селото как се меси баница и вари лютеница.  Групата се състои от 13 жени и носител на много отличия от национални и международни фестивали. Репертоарът й включва над 40 автентични песни, писани специално за село Стефаново.

 

За тъгата към Майка България изплакват българските песни в Бесарабия, сподели Жанна Пундзева – един от ръководители на ансамбъл „Българска роза“ от бесарабското село Бановка, където се е родил героят от Добричката епопея 1916 г. ген. Иван Колев. Ансамбълът съществува от 25 години. В него участват 16 души. Репертоарът им включва песни на три езика – български, руски и украински. „Естествено, пеем български песни, защото ги обичаме и без тях не можем да си представим нашия живот. Българските народни песни, които се пеят в Бесарабия,  са по-тъжни. В тях се разказва как преди много години нашите прабаби и прадядовци са пристигнали в Бесарабия и как са започнали да създават своя живот, своето стопанство и бит. И как са тъжили за Майка България“, сподели Пундзева.

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама