Началникът на Спешно отделение към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Бисер Ботево обяви, че напуска. Последният случая на агресия от страна на пациент прелял чашата на търпението му и той е подал документите си, съобщи той заTopnovini.bg.

Инцидентът е станал около 2 часа след полунощ в петък.

„Млад мъж посети Спешно отделение. Поиска задължително консултация с ортопед. Предната вечер отново е бил в отделението. Оказана му е адекватна помощ, ортопед си е свършил работата. Тъй като състоянието му вече не е спешно, посъветвах пациента на следващия ден да отиде в поликлиниката. Дежурният ортопед също сподели моето мнение, след което пациентът стана агресивен“, разказа д-р Ботев. Младият мъж опитал да го удари, но лекарят успял да хване ръцете му. Извикана била полиция.

„Това се случва всеки ден. Без охрана екипите на Спешно отделение постоянно са подложени на заплахи и атаки. Лошото е, че при липса на охрана, няма как полицията да се яви на секундата. Рисковете за колегите остават много високи. Затова те не искат да работят при нас, започват да напускат, включително и аз“, заяви медикът.

Той обясни, че от година и половина болницата няма охрана. „На практика няма на кого да разчитаме. Има паник бутон, който, ако успеем да натиснем, може от СОД да дойдат“, добави д-р Ботев.

Обясни, че агресията в болницата започва от сутринта и приключва на следващия ден сутринта.

„Непрекъснати заплахи как ще ни бият, ще ни убиват, ще ни причакат след работа, как ще посегнат на семействата ни, на децата ни и т.н. Всичко си има предел на търпимост“, обясни лекарят.

По думите му, пациентите, които отправят заплахи, са най-различни. „Хората смятат, че имат само права, а нямат задължения. Считат, че ние само сме им длъжни. Ние стриктно спазваме буквите на закона, стандартите в спешната медицина. Продължават да ни заплашват заради кърлежи. Отдавна доказахме, че кърлежът не е спешно състояние и тези хора нямат работа в Спешно отделение. Т.е. вместо ние да си вършим работата и да помагаме на онези, които имат нужда, нас идват да ни заплашват пациенти заради кърлежи, защото личният им лекар не бил на работа или в отпуск. Това, меко казано, са безобразия. Законът ясно гласи, че кърлежът не е спешно състояние, той е неотложен проблем. За наша радост, никой не е умрял от кърлеж. Всички заболявания, пренасяни от кърлежи, имат инкубационен период от 10 до 15 дни“, каза лекарят. Според него, ако ситуацията с агресията в болницата продължи, скоро МБАЛ Добрич няма да я има. „Защото колегите си заминават. Истински са разтревожени. Има хора, които бяха заплашвани по отделенията. Те преживяха стрес. Заплахите срещу персонала на болницата са постоянни. Да, най-много са в Спешно отделение, защото там е първият контакт, но това се случва и по отделенията. Хората не могат да работят така и си тръгват“, каза д-р Ботев.

Обясни, че в повечето случаи става въпрос за заплахи, вербална агресия. Използват грозни, нецензурни, брутални обиди, каза д-р Ботев.

Кадър: БТВ

„Това няма как да продължава да се случва. „Колегите истински се страхуват, когато си тръгват от работа. Защото не се знае кого от всички, които ги заплашват, могат да срещнат. И, това е проблем. Никой не е длъжен да го търпи. Хората си тръгват, включително и аз. Подал съм си документите за напускане на Спешно отделение, защото това вече преля  чашата. Говорим вече за чест и достойнство. Не мога да продължавам да помагам на хора, които ме смятат за боклук. Това се търпи веднъж, два пъти, но накрая на човека му писва“, каза още медикът.

Той припомни, че преди години в Спешно отделение работеха много лекари, а сега съставът е на критичния минимум от двама медици на смяна. Когато остане един лекар, той няма шанс да се оправи и също ще каже „Чао!”. Тогава единствено ще  остане да заключи и да си тръгне.

Преди няколко години пиян абитуриент нападна д-р Ботев. Тогава младежът бил осъден по административен път и му била наложена глоба от 1000 лева, след което продължил да извършва престъпления, които вече са и по-сериозни.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно