137 години българската статистика отбелязва бюрото в Добрич

07:57, 25 юни 17 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес статистическата институция в България навършва 137 години, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Оттам припомнят, че през 1880 г. с княжески Указ № 296 е образувано Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. Закон за организирането на статистиката в България през 1946 г. урежда преминаването на Главна дирекция на статистиката към Министерски съвет и изграждането на мрежа от местни статистически органи.

Вече 71 години отдел „Статистически изследвания - Добрич“ към Териториално статистическо бюро - Североизток, макар и с различни имена през годините събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.

„Необходимостта от статистическа информация е доказана от историята. Ежедневно се правят анализи, използват се и се цитират статистически данни, а тяхното значение нараства с приложението им.

Зад сухата статистическа информация стои човешкото лице на българските статистици. Те допринасят за развитието и утвърждаването на националната статистика и в международен план. Статистиците са съсредоточени върху осигуряването на обективна, навременна и надеждна статистическа информация за икономическото, социалното и демографското развитие, както и за околната среда на национално и регионално равнище”, посочват от бюрото в Добрич.

Статистиците вярват, че професията им е обществено значима и се ползва с доверие и признание в обществото.

Отдел „Статистически изследвания - Добрич“ отбеляза професионалния си празник с отворени врати за граждани и гости в петък.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама