Голямата награда „Анастас Петров” не бе присъдена на балетната среща в Добрич

08:20, 26 юни 17 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година не бе присъдена Голямата награда „Анастас Петров” на осемнадесетата национална среща на млади балетни изпълнители, която се проведе в Добрич.

 

Журито с председател Ясен Вълчанов - премиер солист на Софийската опера и балет, връчи отличие I степен и едногодишна стипендия на Министерството на културата на 15-годишната Дарина Динчева. Тя учи в Националното училище за танцово изкуство в класа на г-жа Симеонова. Сподели, че се занимава с балет от 6-годишна. Миналата година спечели втори места на конкурси в Естония и Турция, където е танцувала при по-големите. Преди две години отново печели конкурса „Анастас Петров”. Тогава получава и наградата за артистичност. „Радвам се, че журито ме е оценило и виждат, че се трудя. Надявам се да продължавам в същия дух – да работя и да ставам все по-добра и по-добра”, сподели Дарина пред Topnovini.bg.

 

В младша възраст момичета отличие III степен и едногодишна стипендия от Министерството на културата се присъжда на Илияна Йотова, а отличие II степен и стипендия получава Полина Цолова.

 

При младша възраст момчета отличие III степен се присъжда на Габриел Славен, отличие II степен и едногодишна стипендия получава Георги Капитански. Отличие I степен не се присъжда.

В старша възраст жени и мъже награди не се присъждат.

 

Стипендия от Младия балет на България за правоучастие в курс на балетна школа „Маша Илиева” получава Миляна Ношкова. Поощрение за резултатна педагогическа работа се присъжда на Диана Райнова и Трифон Митев. Поощрение за съвременна хореография получиха Надежда Дичева за „Пепел” и Ангелина Гавраилова - за „Белегът на нашето разстояние”. Специална награда за артистичност от фонд „Нина Кираджиева” се присъжда на Веселина Данева.

 

Форумът бе официално закрит от кмета на Добрич Йордан Йорданов. „За мен е чест и удоволствие, че Добрич беше домакин за 18-и път на националната среща за млади балетни изпълнители „Анастас Петров”. Балетът е от онези изкуства, за които се изисква изключително много време, труд и всеотдайност. Когато днес изгасим светлините на сцената и отворим вратите да излезем, трябва да знаем, че тези хора продължават да се трудят, за да се върнат отново следващия път под прожекторите в пълна зала и да радват всички нас – любителите на този вид изкуство”, каза той. И пожела на талантите, участвали в националната среща, да покорят сцените не само у нас, а и в Европа и по света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама