Нови социални услуги ще предоставя по проект Община Добричка

14:40, 27 юни 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови социални услуги за възрастни и деца с увреждания, както и за членовете на техните семейства, ще предостави Община Добричка по проект “АКТИВНОСТ – Ангажираност, Квалифициране, Труд, Интегрирано Включване На Обезверени и Семейства в Трудност”. Той се осъществява по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи на пресконференция днес екипът по проекта.

Общата му стойност е 355 333 лева, от които над 302 хиляди лева са европейско съфинансиране. Той се реализира в продължение на 21 месеца, съобщи кметът инж. Тошко Петков.  Услугата ще бъде предоставяна 17 месеца, като ще започне от 1 август. В проекта ще бъдат включени 70 жители на общината, от които 30 възрастни и деца с увреждания и още толкова членове на техните семейства, както и по пет деца и възрастни в риск.

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в Община Добричка, като им се даде право на избор, независимост и достойнство, чрез разнообразни услуги за социално включване и интеграция на пазара на труда, посочи инж. Петков. Залага се подобряване на достъпа до заетост на хора с увреждания и мотивиране на лица, които полагат грижи за зависими членове на семейства. Те ще получават актуална информация относно търсенето на пазара на труда, изискванията за практикуване на отделните професии и специалности, както и възможностите за обучение, квалификация и преквалификация.

Снимкa: Topnovini.bg

Очаква се дейностите по проекта да допринесат за повишаване на квалификацията на включените възрастни, възстановяване на трудовата им активност, както и разчупване на стереотипите и промяна на нагласата на обществото и работодателите спрямо хората с увреждания.

Ще бъде сформиран мобилен екип за социална работа на терен, който ще направи оценка на потребностите и ще определи 70 лица, които ще получат подкрепа по проекта. В зависимост от индивидуалния план на всеки потребител ще бъдат предоставяни социални услуги. Сред тях са социална интеграция и активно участие на потребителите в живота на общността, почасови услуги за лична помощ, работа със семейства и близки. Ще бъдат организирани също лятно училище за деца в риск и деца с увреждания, организиране на свободното време, отдиха и развлеченията на потребителите, арттерапия, трудотерапия

Ще бъде оказвана подкрепа за намиране на работа и подобряване достъпа до заетост на хората с увреждания, както и членове на техните семейства. За 30 души от целевите групи по проекта в трудоспособна възраст ще бъдат организирани курсове на обучение за работник в озеленяването, социален асистент на деца и социален асистент на възрастни, след което ще им бъде осигурена заетост.

По проекта ще бъдат ангажирани 13 домашни прислужници, експерти, консултанти, трудо/арт терапевт, педагог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама