Общинският съвет в Добрич одобри условия за кредит от 11 млн. лева

17:05, 27 юни 17 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Условията, при които Община Добрич да поеме дългосрочен дълг от 11 000 000 лева одобри местният парламент на заседанието си днес. Основната част от средствата – около 10 млн. лева ще бъдат използвани за съфинансиране на проекта за воден цикъл в града.

Местният парламент прие офертата на единствената банка, отзовала се на поканата за участие в процедурата за предоставяне на кредита.

Дългът се поема също и за осигуряване на средства за изграждане на система за видеонаблюдение – до 600 000 лева, за конструктивно укрепване на Детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма – до 400 000 лева, както и за мостовото финансиране по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.

Припомняме, че със свое решение от януари тази година ОбС даде съгласие за поемане на общински дълг в размер на 11 000 000 лв. и е възложил и делегирал права на кмета Йордан Йорданов да проведе процедура за избор на финансова институция, която да осигури необходимото финансиране. В определения срок е постъпило предложение само от една банка. Решение на специално назначена комисия след направен анализ предлага да бъде сключен договор с нея за предоставяне на дългосрочен банков кредит.

Заемът ще бъде изплатен до 15 години като през първите две ще бъде олихвяван с 2.2 пункта годишно. След това кредитът ще бъде олихвяван с основния лихвен процент, обявен от БНБ, плюс надбавка от 2.2 пункта годишно.

Общинските съветници взеха също решение за изграждане на наблюдавано жилище, в което ще бъдат настанявани младежи между 18 и 21 години, ще бъде обособено в Добрич. Това ще е най-новата социална услуга в града. То ще е с капацитет до 6 места. Там ще бъдат настанявани младежи, на които предстои да напуснат специализирана институция или социална услуга, каквато са центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания. То ще бъде в общински имот по ул. „Методи Кусевич“ 4 със застроена площ 144,75 кв. м. За да може да започне да функционира, са нужни 125 000 лева. Община Добрич ще разчита на финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“. Местната администрация предвижда със средства по програмата в размер 100 000 лева да ремонтира материалната база, да обнови обзавеждане и оборудване на съществуващия Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама