Световен рекорд с улов на 70-килограмов групер постави Виктор Лучиянов от Балчик

19:20, 27 юни 17 25 5654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световен рекорд за улов на групер или рофос на изкуствена примамка jigging постави в Гърция Виктор Лучиянов от Балчик. Това постижение го класира на шесто място в света в общата класация на уловени групери на всякаква стръв, обясни той за Topnovini.bg. 
Той сподели, че 70-килограмовото чудовище ( 154 паундa) е уловил на 22 юни на 20 мили, южно от Халкидики. Екипажът е в състав Йордан Кифов и Недлчо Петров. 

Рибата е с дължина 176 см. Въдицата и макарата, с която е уловен, са Jigging Master Ocean fire rod+ Wiki 2000h reel, сподели Лучиянов. 
Той обясни, че рофосът е най-известният групер в Средиземно море и Северно Африканското крайбрежие. Носи се славата, че има най-добър вкус от всички средиземноморски риби, за което има и испанска поговорка, която гласи „De la mar el mero y de la tierra el carnero“ („От морето дивия групер, а от земята – агнето“). 

Рофосът е изключително голяма риба с овална тяло, голяма глава, широка уста и изпъкнала долна челюст, за да улови плячката си, обясни Лучиянов. Покрит е с малки люспи, а цветът му варира от кафяво до зелено, в зависимост от сезона и възрастта. Тя е зелена по време на младежката си фаза. Възрастният в горната част на тялото е с кафяв цвят с жълти пъстри петна. Той обикновено расте с дължина между 50 и 100 см, и тежи от 3 до 10 кг. Може да нарасне до 150 сантиметра дължина и повече от 40 кг тегло. Това са много алчни и едни от най-големите хищници в Средиземно море. 

Гърците го наричат рофос, но по-често се среща галеното рофо. В България е познато и като  меру заради състезателите ни по подводен риболов, участвали в състезания по Средиземноморието. Това е втората мечтана риба от всеки по Средиземноморието.  Много бавно расте и с растежа слиза все по-надълбоко, като си избира дупка, лабиринт, много често с алтернативен изход. 

Груперът спада към семейство серанови (каменни костури) (Serranidae), което включва над 370 вида с бодливи гръбни перки с лъчеобразна форма. Близък родственик е и срещащият се в Европа и в Черно море морски вълк или лаврак (Dicentrarchuslabrax). 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама