Разрешиха на „ДКЦ ІІ - Добрич“ да тегли 1 млн. лева кредит за спасяването си

20:27, 27 юни 17 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Добрич даде съгласие да започне процедура по кандидатстване за банков кредит, като целта е финансово обезпечаване на установени вземания на НАП, представляващи главница по публични задължения на „ДКЦ ІІ - Добрич“ ЕООД.

Решението беше взето, след като временна комисия изготви доклад за финансовото състояние на дружеството, в което Общината е мажоритарен собственик. Докладът бе разгледан и приет от общинските съветници на Добрич на заседанието им днес.

„ДКЦ ІІ - Добрич“ ЕООД е в тежко финансово състояние. Финансовата му устойчивост е силно застрашена от ниска платежоспособност, липсваща печалба, липсваща ликвидност и пълна зависимост от кредитори, в случая НАП. Според ръководството на дружеството, несъобразената с възможностите на центъра и паричните му потоци инвестиция за закупуване на Ядрено-магнитен резонанс през 2009 г. е причината за тежкото състояние на дружеството. Задълженията на дружеството към края на 2016 г. са в размер на 2 146 000 лева, като основната част от тях представлява дълг към НАП.

Сформирана през април Временна комисия е провела 5 работни заседания, на които са направени анализ и обобщение на съществуващите финансови показатели при отчитането и планирането на дейността на „ДКЦ-ІІ-Добрич” ЕООД.

На заседанието си Общинският съвет даде съгласие да започне процедура по кандидатстване за банков кредит. Той ще е с максимален размер 1 060 000 лева, срок от 10 години и годишен лихвен процент - до 3,5 %. Възложено е на управителя на дружеството да извърши в срок до 10 юли тази година необходимите проучвания и да събере оферти за банков кредит с фактически условия и проектодоговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама