Съдия-изпълнител влезе във футболния клуб „Калиакра”

10:50, 28 юни 17 / Спорт 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Частен съдебен изпълнител е представил съобщение за запор върху субсидията на Общината във футболен клуб „Калиакра”, съобщи за Topnovini.bg кметът на Каварна Нина Ставрева.

Запорът е във връзка с изтеглен преди няколко години от клуба кредит.

ФК „Калиакра” е сдружение с нестопанска цел. „Кредитът е бил предоставен под формата на овърдрафт за оборотни средства, каквито не са необходими на такова сдружение. Но, това е най-малкият проблем. Този кредит не е плащан във времето. Абсурдът и въпросът, който зададох на съдия-изпълнителя, е защо се запорира субсидията, след като за обезпечение има запис на заповед за 54 000 лева, а задължението към банката е 48 000 лева”, коментира Ставрева.

Тя посочи, че записната заповед е подписана от бившите членове на Управителния съвет на футболния клуб и бившия кмет Цонко Цонев, като физически лица. „Не е ясно защо, след като има запис на заповед, не си търсят задълженията чрез нея, а запорират субсидията. Отговорът беше, че имат това право”, добави кметът.

Тя припомни, че при одита, който беше направен по молба на новия Управителен съвет, е установено, че в касата на ФК „Калиакра” трябва да има налични 1 412 000 лева към миналата година, които липсват. А, няма и разходни документи. Много трудно одиторите стигнаха до първични счетоводни документи, посочи кметът.

Нина Ставрева е информирала за запорното съобщение председателя на Общинския съвет Красимир Кръстев. На проведен Председателски съвет е взето решение да не се превежда от Общината субсидията за плащане на кредит, за който не е ясно за какво са употребени средствата, дали са използвани по предназначение.

На Председателския съвет е предложено на следващото заседание на Общинския съвет Нина Ставрева да внесе докладна записка за сведение. Тя трябва да запознае общинските съветници със състоянието на футболния клуб, който има нов Управителен съвет от април м.г. Въз основа на това съветниците ще вземат решение какво ще се прави със субсидията.

Предвидената в бюджета на Община Каварна субсидия за ФК „Калиакра” за 2017 г. е в размер на 150 000 лева. Досега са преведени 55 000 лева. Бил е подготвен превод на още 25 000 лева, но след запорното съобщение те не са преведени, посочи Нина Ставрева.

В Общината е пристигнало още едно съобщение от частния съдебен изпълнител, с което информира, че от днес започва да описва имущество на стадиона, което да обезпечи задължението към банката. „Това са седалките на стадиона, електронното табло, машинката за косене на трева. Няма право и ние ще го уведомим, тъй като това е общинска собственост по договора между Общината и футболния клуб, според който местната власт го предоставя за ползване от футболния клуб”, обясни Нина Ставрева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама