В галерията в Добрич деца илюстрират приказки на Леонардо да Винчи

19:10, 28 юни 17 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художествената галерия в Добрич съчетава четенето с изобразителното изкуство с проекта си „Слово и образ“, който получи награда от фондация „Америка за България“ в конкурса „В музея сме“. По този начин младите творци се приобщават към творчеството на именити автори, за които и перото, и четката са били любимо занимание.

Снимкa: Topnovini.bg

Акцентът бе представяне на писатели, които сами са илюстрирали своите произведения, сподели пред журналисти директорът на галерията Евелина Ханджиева. Децата, участвали в проекта, вече са изработили от глина колоритни типажи на Чудомир от цикъла "Нашенци", както и врабчета от вестници по "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков и неговите весели рисунки. Учениците от средното училище "Свети свети Кирил и Методий", в което е учил и Ивайло Петров, представиха неговите герои в живописни творби, пластики и графики. В рамките на проекта е представен и един от изтъкнатите илюстратори Вадим Лазаркевич. Сега дейностите продължават с нови идейни подходи, които приобщават децата към световното културно наследство, отново в света на литературата и изобразителното изкуство. Предстоят срещи на децата с приказки на великия Леонардо да Винчи. Галеристите са превели приказките "Мравката и житното зърно" и "Лъвът и агнето", за които знаменитият творец е създал и рисунки. По тях децата, които са на възраст от 5 до 13 години са създали рисунки.

Художествената галерия бе удостоена с награда от фондация „Америка за България“ в раздел „Най-добро партньорство“ за работата й с деца, съобщи Евелина Ханджиева. Тя получи приза „В музея сме“ и 5000 лв. С наградата ще бъде закупен образователен реквизит, ще бъдат отпечатани специални карти за всички деца, за да им бъдат спомен от творческите занимания в галерията, каза директорът на културния институт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама