Скандални действия на бивши служители забеляза екипът на "Топновини". Настройвайки акаунтите на новата редакция, IT-екипът на сайта откри необичайна активност в пощите, свързани с домейна topnovini.bg. При проверка, бе открита скандална кореспонденция между Станислава Кръстева (журналист от бившия екип на медиата) и неизвестен до момента мъж, вероятно уебдизайнер.

От имейлите става ясно, че в последно време Кръстева систематично е използвала материалите от архива на "Топновини", за попълването на нов добрички сайт. Нещо повече - журналистката е предлагала материали за други медии, използвайки служебната поща  [email protected]. Подобна практика се оказа широко разпространена в много регионални медии.

В  България все по-често има налични регистрирани случаи на кражба на интелектуална собственост без знанието на собствениците, журналисти на заплата в един сайт или вестник, подготвят материали за няколко медии.

В конкретния случай некоректната практика се реализира след приключване на сделката по придобиване на "Топновини" от предишния му собственик, включвайки правата върху всички атрибути на сайта - домейн, дизайн, запазени марки и архив от журналистически материали.
Пощата на "Топновини" в Добрич е използвана активно и миналата седмица. Това налага отнемане на достъпа и закриване на част от пощите и акаунтите за достъп до сайта.
Редакционният екип вече се консултира с адвокати и ще предприеме действия за недопускане на злоупотреба с архива на медиата.

Използваме случая да напомним още веднъж, че легитимните имейли за кореспонденция с редакцията на сайта вече са  [email protected] и  [email protected]

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно