Изложба „Дарения“ в Художествената галерия-Добрич

10:00, 09 дек 17 / Култура 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Тази седмица в зала 5 на Художествена галерия – Добрич, се откри изложба с получените през последните няколко години дарения.

През миналата година галерията получи голямо дарение от 10 творби от семейството на добричкия художник Янко Атанасов/1926 – 1999/. В изложбата са представени две от живописните му картини на историческа тема. Съпругата на друг добруджански художник – Георги Горчев /1939 - 2016/, дари две платна, със сюжети от Балчик, градът, в който той живя и се вдъхновява през годините.

Няколко платна в голям формат ще привлекат вниманието – макар и различни по изразност, те са въздействащи: експресивната „Боженски котки“ на чешкия художник Петър Йедличка, дарена от автора и абстрактните „Отражения“ на Красимир Русев – от неговия проект „Неразказана абстракция” и „Пурпурна нощ“ на Петър Петров – от ретроспективната му изложба.

Врата“ на Явор Цанев/1956 – 2014 /, която бе смислов и композиционен акцент в изложбата на художника с ретроспективен характер, е подарена от съпругата. Това е  е творба, която завладява с спокойната композиция, благороден колорит и изящен рисунък. Тя ни кара да се замислим за преходното в живота, за светлината и битието – тук и отвъд.

Един класически портрет на жена, забрадена с кърпа, с дата 1942 година, рисуван от художника Иван Йонков/1875 - 1956/, провокира да направим проучване както за модела, така и за художника. Картината е подарена от снахата на добруджански род, а изобразената жена е от фамилията./две поколения назад/

Иван Йонков е от стар тревненски род на зографи и иконописци. Той е завършил Държавното рисувално училище в София/дн. Художествена академия/ при проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин. Той е баща на оперната прима Надя Афеян и дядо на Наталия Афеян – също оперна певица, музиковед, изследовател, университетски преподавател. Тя ни насочи към спомените на майка й, издадени през 1985 г./издателство „Музика“/  в книгата „Светлини и сенки“, в които има страници, посветени на художника.

Експозицията се допълва от картините на Антон Антонов, дарени от художника от самостоятелната му изложба в галерията тази година и от акварели на Гинка Димова, дарени от Веселин Парушев.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама