Доставят контейнери за биоразградими отпадъци и домашни компостери в Добричко

18:00, 25 фев 18 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Добричка ще достави 66 контейнера за биоразградими отпадъци, които ще бъдат разположени в селища в близост до регионалното депо - Стожер, Дебрене, Бранище, Стефаново, Плачи дол и Приморци, съобщиха от кметската управа. След обществена поръчка общината вече е закупила и 60 домашни компостера.

Нововъведенията са част от усилията на общината за разделно събиране на биоразградимите отпадъци чрез специализирани контейнери и стимулиране на домашното компостиране. Мерките са залегнали в общинските програми за опазване на околната среда и за управление на отпадъците в периода до 2020 г.

Вече около 190 домакинства в района са обхванати в разделното събиране на битови отпадъци - хартия, пластмаса, стъкло и метал, които се предават за рециклиране в цветни полиетиленови чували, информират от кметската управа. Близо 1980 тона отпадъци, извозени от общината, са рециклирани или компостирани в регионалното депо в село Стожер през 2017 година. Това количество смет е над 40 на сто от общо транспортираните от общината 4736 тона отпадъци, с което се изпълняват целите на Регионалното сдружение за разделно събиране и третиране на различните видове отпадъци, коментират от кметската управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама