Няма опасни язовири и водосбори в област Добрич

12:25, 06 мар 18 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въведено е наблюдение на водните обекти на територията на област Добрич. Още в края на миналата седмица бе изпратено предупреждение до общините и институциите, имащи пряко отношение към сигурността на населението и наблюдението на водните обекти по разпореждане на Областния управител Красимир Кирилов, във връзка с очакваното обилно снеготопене и валежи от дъжд. За област Добрич, според прогнозата на НИМХ БАН, по интензивни се очаква да са тези процеси днес – 06, и утре – 07.03.2018 г.

По данни на оперативните дежурни в общините няма водни обекти – общинска собственост, които да са с критично ниво. Навсякъде се извършва наблюдение и има свободни обеми.

На територията на област Добрич има 4 язовира, които са държавна собственост и се стопанисват от „Напоителни системи“. От дружеството докладваха, че при три от водоемите има свободни обеми, а четвъртият – язовир „Абрит“ е сух. Язовир „Залдапа“ има 40 % свободен обем от чашата си, язовир „Малка Смолница“ е замръзнал, но две трети от обема му е свободен. Единственият язовир на територията на област Добрич, от който целогодишно се извършва контролирано изпускане е „Одринци“. Изпускането е с 50 л в секунда, като има добра проводимост на деретата. Самият язовир има свободен две трети от обема на чашата си.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама