Отбелязваме Световния ден на водата

07:30, 22 мар 18 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният ден на водата е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 година.Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят. Мотото на кампанията тази година „Природата за водата“ има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.

Екологичните щети, наред с климатичните изменения, водят до възникването на криза на водните ресурси, на която сме свидетели на различни места по света. Проблемите с наводненията, засушаването и замърсяването на водата се задълбочават вследствие на  влошеното състояние на растителността, почвата, реките и езерата.

Пренебрегвайки състоянието на нашите екосистеми, за всички нас става все по-трудно да имаме водата, от която се нуждаем, за да оцелеем и да се развиваме.
Екологосъобразните решения  имат потенциала да решат много от водните предизвикателства. Необходимо е да използваме много повече „зелена“ инфраструктура и да я хармонизираме със „сивата“ инфраструктура в случаите, когато това е възможно. Решения като например създаването на нови гори, възстановаването на връзката между реките и заливаемите земи, възстановяването на влажните зони, ще балансират водния цикъл  и ще подобрят здравето на хората и възможностите за тяхната прехрана.

По повод Световния ден на водата от РЗИ-Добрич е създадена организация за провеждане на изложба с картини на тема „Природата за водата“ в СУ „П. Р. Славейков“. Участници в изложбата ще са ученици от пети до девети клас, възпитаници на горецитираното училище.На екраните във фоайетата на учебното заведение, през целия учебен ден ще се излъчват филми за водата.  

Ученици от клуб „Млад еколог“ при „Професионална гимназия по икономика“ Шумен  гостуваха  на Информационния център на РИОСВ-Шумен по повод празника. Младите еколози   проследиха работния процес в екоинспекцията и разгледаха апаратурата за анализ на водни проби и почва, с която работи Регионалната лаборатория към ИАОС. Експертите им разказаха за  възможностите за подобряване състоянието на околната среда и дейностите, свързана с опазване чистотата на  водата.

Пред деветокласници от  СУ „Св.Св Кирил и Методий“ в Смядово експертите изнесоха беседа за  природосъобразни и ефективни начини за възобновяване на баланса във водния цикъл. Учениците  се обединиха около идеите за опазване и възстановяване на крехките екосистеми и залесяване на гори. 

 





 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама