Пуснаха Желяз Андреев от ареста (ОБНОВЕНА)

13:22, 11 апр 18 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение "подписка" в 60-дневен срок на Желяз Андреев, за чието екстрадиране настояват Съединените щати. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок.  Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция. 

Радостни сме. Щастливи сме“, каза приятелката на Желяз след като чу решението на съда. Близки на момчето създадоха група за подкрепа във Facebook. В четвъртък от 19:00 часа пред Съдебната палата в Добрич и тази в София ще се проведе протест в негова защита. 

Той беше задържан от полицията на 7 април по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е заради разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са били служители в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че, като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“, е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза, предаде БНР.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.

Чувствам се удовлетворен за момента”, каза 29-годишният Желяз Андреев.

Майка му Мариела Денчева избухна в плач, адвокатът му Боян Лимберов заяви, че истинската битка тепърва предстои.

Мярката ще се изпълнява в София, където добричлията в момента живее и работи. В рамките на три дни той ще трябва да си направи актуална адресна регистрация в столицата. По време на делото стана ясно, че той и приятелката му живеят от известно време в квартал „Разсадника” в апартамент на баба й. Мярката ще е в сила, докато тече производството по екстрадиция срещу Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама