Окръжен съд- Добрич организира Ден на отворените врати

15:30, 08 май 18 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Окръжен съд - Добрич ще се проведе „Ден на отворените врати“ на 9 май, от 13.30 до 16.00 часа. Инициативата ще премине под наслов „Открито за съдебната власт“ и ще започне с информационен тур в съдебната палата, в който могат да се включат всички желаещи граждани.

Интерес да научат повече за дейността на регистратурата, деловодствата и служба „архив“ предварително заявиха ученици от десетите и единадесетите класове на СУ“Димитър Талев“ и СУ“П.Р.Славейков“ - двете учебни заведения, с които съдът работи по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Участниците в програмата вече имаха възможност да посетят съдебна зала, да присъстват на поредица от лекции на правна тематика и да говорят с магистрати и съдебни служители. По повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз при срещите си с учениците лекторите отделяха внимание и на начина, по който се прилага правото на ЕС. В Деня на отворените врати ще бъде финализирано тазгодишното издание на програмата като на всички преминали обучението младежи ще бъдат връчени удостоверения.

Преди това учениците ще могат се включат в среща-дискусия с българския евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк, която ще започне в 14.00 часа и ще се проведе в учебния център на Окръжния съд. Евродепутатът е в Добрич по покана на СУ“П.Р. Славейков“, което е едно от 30-те училища в страната, включено в Програмата за училища-посланици на Европейския парламент. В срещата ще участват и възпитаниците на училище „Димитър Талев“, които също работят по европейски проекти и проявяват интерес към темите, свързани с ЕС. В разговора с младите хора ще се включи и председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева, която ще обясни на учениците как се осъществява съдебното сътрудничество между страните - членки.

По време на събитието ще бъдат обявени и победителите в организирания от Окръжен съд - Добрич видеоконкурс под наслов „Моята Европа е …”. Конкурсът беше насочен към участниците в образователната програма и имаше за цел да провокира младите хора да изразят чрез кратък филм своето разбиране за обединена Европа.

Окръжен съд - Добрич организира Деня на отворените врати на 9 май с намерението да насочи вниманието на гражданите към една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама