Хлебари и сладкари организират празненство за Спасовден в Генерал Тошево

19:10, 16 май 18 / Любопитно 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалният съюз на хлебарите и сладкарите в Добричко ще отбележи професионалния си празник – Спасовден, в Генерал Тошево, съобщи за Дарик председателят Тошко Няголов.

Оттам канят всички майстори, както и всички граждани утре, 17 май, в 13.30 часа на празничен водосвет в храм „Свети Димитър“ в града. След ритуала, в двора на църквата ще бъде подредена изложба с изделия на хлебари и сладкари, които ще бъдат дарени на присъстващите.
 
Професионалният празник на хлебарите ще продължи с дискусия, на която ще се обсъдят проблемите и перспективите на сектора. В Генерал Тошево са поканени хлебопроизводители, сладкари и собственици на пекарни от цялата страна.
 
Един от големите проблеми и на този икономически сектор, се оказва липсата на квалифицирана работна ръка. Според Няголов, не са достатъчни паралелките, в които се изучават професиите и трябва те да се увеличат, защото в професионалните гимназии подготовката е добра.
 
По думите му, бизнесът е сред най-разпространените в Добруджа, особено в областния град, където се пазаруват много тестени изделия. 

Мисията на малките фирми е да доставят на клиентите по-специалните хлябове, които са все по-търсени, подчерта Няголов. Хората стават по-взискателни към качеството и разнообразието.

Търсят се хлябове със семена – чия, лен, тиквено и слънчогледово семе, които са и по-полезни за здравето. Заради честите хранителни алергии, се налага трайно на пазара вече и хлябът с квас, вместо мая.

„Нашето предимство, на малките производители, е това, че приготвяме всичко с ръцете си и майсторът влага сърцето и емоциите си“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама