Добрич отбелязва Нощта на музеите с изложба "Пътуване през времето"

08:15, 19 май 18 / Култура 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година Рeгионалният исторически музей в Добрич отбелязва 65 години от своето основаване. Създаден през 1953 г., през изминалите десетилетия музеят се утвърждава като една от най-авторитетните културни институции в града. 

Проявите, посветени на тази годишнина и на европейската инициатива „Нощ на музеите“, ще започнат на 19 май от 17.30 часа в музея в градски парк „Св. Георги“. Основен акцент на празничното събитие е изложбата „Пътуване през времето“, която ще покаже най-атрактивната част от културно-историческото наследство на Добруджа, съхранявано във фондовете на различните отдели, и ще представи чрез богат снимков материал ретроспекция на разностранната музейна събирателска, научноизследователска, просветна и експозиционна дейност.  

На вниманието на гостите ще бъде специално издаденият по повод годишнината „Юбилеен лист“,  който проследява накратко основните етапи в развитието на културната институция, припомня приноса на първите уредници и научни работници, акцентира върху интересни музейни колекции, фокусира вниманието върху успешния диалог с разнородните публики, представя най-значимите постижения на добричкия музей от изминалия период.  

По традиция и тази година за всички посетители е подготвена богата празнична програма с участието на музиканти и певци от СУ „Св. Климент Охридски“, актьори от ДТ „Йордан Йовков“. А тези, които искат да научат повече за изкуството „на красивото писане“, могат да отидат на „Училище по калиграфия“ в зала „Възраждане“ в Художествена галерия от 19.30 до 20.30 часа.

В Нощта на музеите се включва и Художествената галерия в града с редица временни изложби, които ще имат свободен достъп от 16 до 23 ч. Ще бъде представена книгата „Искам да ви разкажа“ на Георги Колев /1938-2017/ - дългогодишен кореспондент на БНТ за областта, потомствен шапкар и сладкодумен разказвач. От 18.30 ч. ще се състои премиера на филма „Galoppo tra le stelle“ /„Галоп сред звездите“, 2008 г./ - разказ за историята на известните в Италия братя Пейкови – скулптора  Асен Пейков и живописеца Илия Пейков. А от 21 ч. ще се проведе концерт етно джаз на група „Сибила“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама