Центърът на Добрич става гигантска работилница за месене на хляб

19:40, 18 май 18 / Любопитно 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центърът на Добрич става утре гигантска работилница за месене на хляб, съобщи ''24 часа''.

В праисторическата работилница ще има възстановка на жилище с център огнището, където се пече хлябът. В работилницата „Античност” ще има обредна трапеза – царско угощение на римлянин и тракийка. На масата ще бъде хлябът, открит в Помпей, гарниран с плодове. Децата ще могат да си правят римски мозайки от кус-кус и макарони.

В работилницата „Средновековие” ще може да се мери колко тежи една шепа зърно. В работилницата „Възраждане” ще бъде показан начинът на приготвяне на хляба и декоративна украса към него, а децата ще могат да майсторят от тесто пиленца, цветя и др.

Работилницата „Съвремие” ще бъде интерактивна инсталация „Влез в картината” на Художествената галерия. Там добричлии ще могат да се облекат в носии и да „влязат” в картините на Владимир Димитров-Майстора и други класици на българската четка.

Флашмобът „Да замесим заедно” дава възможност върху добруджанска черга на трибуната на площада всеки желаещ да седне и да замеси къшей хляб, който да отнесе у дома си.

„Изработили сме специални облекла за работилниците. Ще има и изложение на хляб и хлебни изделия, а вечерта концерт”, каза Надежда Иванова, уредник в Регионалния исторически музей- Добрич.

Форумът е в рамките на проект „Хлябът, който ни свързва” , финансиран от национален фонд „Култура” с 20 000 лева, като част от проявите по време на българското европредседателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама