Захарни творения, пресъздаващи българската история и бит, гостуват в Двореца в Балчик

10:00, 24 май 18 / Любопитно 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо в галерия “Тихото гнездо” в Двореца в Балчик. Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриване на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.

По-голямата част от участниците в колаборация “Моята България” упражняват професии, които не са свързани с кулинарството. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти. Някои от тях от дълги години живеят извън страната, но съхраняват в себе си своите български корени
и им дават изражение чрез способността си да творят захарни произведения.

Идеята да покажат творенията пред цяла България възниква през 2017г. Всички участници се обединяват около идеята тематиката на произведенията им да е 24 май – денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Проектът се реализира единствено в интернет пространството. Тази година за първи път захарните
шедьоври ще бъдат показани на живо. Участници в изложбата са едни от най-добрите декоратори на торти в България: Силвия Колева, Диана Петракиева, Албена, Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова.

В захарната експозиция могат да бъдат видени копие на книгата Под игото, образите на светите братя Кирил и Методий, скулптура на Хан Аспарух, образът на Левски, икона на Св. Иван Рилски, копие и на самия Дворец в Балчик. В част от сладките творения отражение намира красотата на българката, други показват розобер и жътва. Един от експонатите показва “канатицата” - основен елемент в чипровските килими, част от списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално наследство.

Откриването на изложбата ще се състои на 24 май, от 11:30 ч, в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”. Тортените уникати ще останат там до 11 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама