Шевици и дантели привличат нашенци и чужденци в Двореца в Балчик (СНИМКИ)

11:55, 29 май 18 / Култура 25 1305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколкодневна изложба на дантели и шевици се провежда в Двореца в Балчик по повод Европейската година на културното наследство. 

Показани са стари и нови образци на избрани техники за изработване на дантели (совалкова или калоферска/брюкселска, кене, фриволите), автентични и съвременни шевици, авторски интерпретации на традиционните техники в бижута, облекла, аксесоари, декоративни произведения – икони, пейзажи и други. 

Техниките са използвани в миналото да красят части от женски носии, за покривки, спални комплекти и други. Тъкането на колани като част от женска народна носия също е застъпено. Идеята е да се покаже как практики от ежедневието на нашите прабаби имат приложение и в наши дни, като изработка на бижута, картини, колани.

Участниците в изложбата имат много опит и чрез въображение успяват да сътворят красоти, които да могат да се ползват и в ежедневието ни. Всичко е изключително трудоемко и е изцяло ръчен труд.

Целта на организаторите от "СедянкаТа" е да възродят тези позабравени занаяти, още повече, че все повече млади хора проявяват интерес към тях. Затова и всеки посетител може да се докосне и дори да получи основата на някои от по-лесните техники за плетене.

Изложбата е безплатна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама