Забраниха движението на каруци в Добрич

15:30, 29 май 18 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветниците на Добрич приеха забрана за движение на превозни средства /ППС/ с животинска тяга във всички части на града, с изключение на кв. "Рилци" и за атракциони, одобрени от Общината. Тя влиза в сила с изменения в Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците.

Предложението бе внесено от съветниците от ВМРО с мотива, че "всички знаем какви хора се придвижват с каруци и с какво се занимават, а градът ни трябва да изглежда европейски". Предложението бе подкрепено от 29 съветници, петима бяха против, петима се въздържаха.

Приемането на Наредбата предизвика спорове с въпроса къде да се забрани движението на ППС с животинска тяга. Тук се противопоставиха от една страна съветници, които смятат, че градът трябва изцяло да бъде изчистен от тези коли, срещу други, които определиха въвеждането на още забрани като ненужни, защото нормите за тези пътни средства са определени в Закона за движение по пътищата и няма нужда от повече регламенти.

Първоначално бе обсъден вариант да се спрат колите с животинска тяга само в зона В – покрайнините на града, но по предложение на ПК по транспорт, подкрепено от правната комисия, в обсега на ограничението бе вкаран целия град (в три зони – пешеходна, централна, вкл. булевардите, и останалата), без кв. Рилци и атракциони, с изрично уведомление към Общината.

Зам.-кметът Елка Димова, и съветникът от Реформаторския блок Михаел Игнатов, който е юрист, подчертаха, че не е нужно разписване на допълнителни правила. Според Игнатов, това решение е дискриминационно и незаконосъобразно. 

"Това означава, че забраняваме и други превозни средства, служещи за забавление - като шейната на дядо Коледа или детски шейни, теглени от кучета", отбеляза той и добави, че се надява юристите на Областна администрация да го върнат.

Според зам.-председателят на ПК по транспорт Иван Тонев, реално Общината няма ресурс да контролира изпълнението на тази забрана и това отново ще бъде във властта на "Пътна полиция", които ще съблюдават закона, а не наредбата.

Много от съветниците изразиха в кулоарите все пак задоволство, че се ограничава движението на каруци, с които се придвижват хора, извършващи кражби, особено в крайни и слабо охранявани зони в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама