Български хан изгря на фасадата на жилищен блок в Тервел

19:30, 30 май 18 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Блок „Хан Тервел“ в Тервел вече има на фасадата си пано, което изобразява владетеля Тервел на кон, пред стените на Константинопол. Рисунката заема цялата площ на фасадата на блока, висока е петнадесет метра и половина и широка – десет метра и половина.

Художниците на паното са млади хора от столицата- Илиян Михайлов и Иван Величков. Илиян е икономист, а Иван-зъботехник, но и двамата рисуват от деца. Илиян и Иван са рисували върху фасадата на един от жилищните блокове в Ботевград, където е изобразен Васил Левски. В Сандански пък трансформатор пресъздава изображения на артефакти от етнографията и културното наследство на района.

Рисуването върху фасадата на блока в Тервел е продължило седем дни. Материалът, с който е нарисувано паното, е боя- спрей, произведена и доставена от Германия.

Паното с изображението на хан Тервел е първата задача, която Община Тервел си постави с програмата си за честването на 1300 годишнината от победата на Тервел над арабските нашественици при Константинопол.

Следващото поред събитие от програмата е валидирането на юбилейна пощенска марка и ще се случи на 15 август, информират от добруджанското кметство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама