Родители нa деца с увреждания правят палатков лагер пред Община Добрич

10:00, 05 юни 18 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Палатков лагер пред сградата на община Добрич направиха родители на деца с увреждания, предаде БНР.

Инициативата е в подкрепа на „Палатков лагер – Системата ни/ги убива“, който се проведе на 1 юни в столицата, поясниха организаторите. Протестът в Добрич стартира в 11.00 ч. и е безсрочен, съобщи Стела Илиева, майка на дете с увреждане.

Участниците в протеста настояват за нова концепция за интеграция на хората с увреждания. Необходимо е да се пристъпи към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от увреждането, с цел социалното му включване в общността, твърдят протестиращите.

Според родителите, медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Тази оценка да се използва като база за комплексна индивидуална оценка. която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Другите искания са свързани с осигуряването на помощни технически средства, с необходимостта от преструктуриране на Агенцията за хора с увреждания, както и с необходимостта от законодателно регламентиране на личната помощ за хора с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама