Родители на деца с увреждания разпънаха протестен палатков лагер в Добрич

12:45, 06 юни 18 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С палатков лагер в Добрич родители на деца с увреждания започват безсрочен протест до изпълнение на исканията им. Той е разположен пред сградата на Община Добрич.

Родителите настояват за нова философия на социална политика у нас, съобразена с индивидуалните нужди на всяко дете. Искат закон за личната помощ, електронен регистър, както и адекватни помощни средства за всеки нуждаещ се.

"Моето дете е с ДЦП, епилепсия, микроцефалия, с други придружаващи диагнози и тя има нужда от една индивидуална оценка, за да се определи, че тя има нужда от рехабилитация ежедневна, от логопед-психолог, има нужда от вертикализатор, специализирана инвалидна количка, не просто някаква, от която тя може да се изкриви", обясни Стела Илиева пред БНТ.

Според родителите с козметични промени в нормативната уредба няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото Законът е остарял като философия и подход. При прилагането му хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни, предаде "Фокус". 

Протестиращите считат, че е необходимо да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда. 

Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Освен това тази оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Медицинската оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане. 

Настоява се също техническите помощни средства да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. В допълнение оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата, а видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др.

Протестиращите настояват за въвеждане на понятието „личен бюджет“, като личната помощ е ясно регламентирана. Родителите на деца с увреждания смятат също, че е необходимо да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания и да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им, защото подобно смесване води до конфликт на интереси. 

Йорданка Ангелова, майка на дете с увреждания, сподели: „До тук се стигна заради бездействието на управляващите. Вече шест поредни протеста правим. Никакви действия, никаква реакция от страна на управляващите. А нашите деца растат, стават младежи, стават възрастни. Те нямат вече време да чакат и затова се стигна
до тук. Искаме да ни виждат, да ни чуват, защото досега явно нито ни виждат, нито ни чуват. Чрез този явен протест искаме постоянно да ни виждат, постоянно да сме им насреща, да им се набиваме в очите, за да се предприемат вече някакви спешни мерки и действия“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама