Откриха кафява ръжда в пшеничните масиви в област Добрич

15:00, 07 юни 18 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В пшеничните масиви в област Добрич има нападение от кафява ръжда, която има опасност да свали добивите, съобщи пред журналисти завеждащият "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков.

По думите му сигналите от зърнопроизводители, че "пшеницата гори", идват един след друг, като вероятно са засегнати около 50 на сто от площите. В Добричкия регион, който произвежда най-много зърно в страната, през тази стопанска година се отглеждат 1 202 000 декара с пшеница, предава БТА.

При кафявата ръжда флаговият лист на пшеницата, който е най-важният резервоар на хранителни вещества, прегаря и добивът пада, поясни професор Киряков. Ученият коментира,че т.нар. селекционен натиск - масовата сеитба на чужди сортове пшеница, които са изместили традиционните български, е фактор за разпространението на болестта наред с резките промени в температурите и ненавременното внасяне на фунгициди.

Проф. Киряков посочи, че юнските дъждове са благоприятни, стига да не преминават в бури със силни ветрове, които могат да повалят пшеницата. По думите му началото на жътвената кампания на ечемика се очаква около 15-20 юни, а на пшеницата - на 5-6 юли. Добивите от българските сортове пшеница в Добричкия регион ще достигнат около 600-700 килограма от декар, заяви ученият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама