Наложена е възбрана върху яйцата, произведени във ферма в с. Дончево

14:30, 14 юни 18 25 990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наложена е възбрана върху произведените яйца в птицефермата в добричкото село Дончево, където е установено огнище на инфлуенца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредили яйца от обекта през последните две седмици, като възбранената за продажба продукция ще бъде унищожавана на място в магазините, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

На заседание Областната епизоотична комисия набеляза мерки за потушаване на огнище на инфлуенца в с. Дончево, Добричка област.

Животновъдният обект се намира в 10-километровата зона, определена по повод констатирано огнище за втори път във ферма в с. Стефаново, отбеляза д-р Каменов в доклада си. Птицефермата в с. Дончево е разделена на различни сектори.

В неделната вечер ветеринарният лекар на фермата забелязал повишена смъртност в един секторите. В неделя отново имало по-голям брой умрели птици от обичайното. Това дало повод на ветеринарния специалист да подаде сигнал за повишена смъртност в обекта, като веднага са предприети мерки и взети проби.

Резултатите от тях са потвърдили наличието на инфлуенца от вида Н5, като се чакат резултати за втората част на вируса, добави още д-р Каменов. Повишената смъртност е констатирана в производствените халета, където има общо около 320 хил. птици. В целия животновъден обект птиците са общо 551 300 броя.

Съгласно регламентите и нормативната уредба се предприети незабавни мерки. Обектът е разделен на сектори, въведена е повишена биосигурност. Днес ще се премине към хуманно умъртвяване на птиците в две от помещенията, като във всяко едно от тях има по около 16 хил. броя птици. Паралелно с това се следи за състоянието на кокошките в останалите помещения. Наложена е възбрана и за произведените яйца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредели яйца отфермата през последните две седмици. 

Д-р Анелия Андонова уточни, че тези яйца са възбранени за продажба и ще бъдат унищожавани в търговските обекти на място. Самите птици във фермата ще бъдат ликвидирани в инсенератор на място, който се очаква в рамките на днешния ден да бъде доставен.

В рамките на заседанието бе взето решение да се проведе идната седмица заседание на Областна епизоотична комисия, на която да се набележат по-строги превантивни мерки и да се завиши биологичният контрол в цялата област, за да се подсигури максимално неразпространение на заразата.

Областният управител Красимир Кирилов, който е председател на Областната епизоотична комисия и д-р А. Андонова като секретар на Областна епизоотична комисия апелират към всички кметове на общини и населени места да насочат повече внимание към повишаване на биосигурността както в животновъдните обекти, така и в стопанските дворове.

От 13.30 часа е свикано заседание на Общинската епизоотична комисия в Община Добричка, където е констатирано огнището на заразата. Преди да бъде закрито заседанието д-р Каменов алармира за нови случаи на африканска чума по свинете на територията на окръг Тулча, Румъния и апелира за повишено внимание и за това заболяване по животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама