Предлагат площад в Добрич да носи името на легендарен боксьор

18:00, 19 юни 18 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Улица в района на ЖК „Русия-2“ в Добрич да носи името „46-ти пехотен Добрички полк“ предлага Комисията по именуване на улици, площади и паркове. Предложението е в отговор на постъпило искане от граждани, то ще бъде обсъдено на заседанието на Общинския съвет на 26 юни.

Полкът е формиран на територията на Добричка област, откъдето е набиран и личният му състав. Той воюва в Балканската и Междусъюзническата война, в Първата и Втората световни войни на миналия век, с безпримерен героизъм и много жертви. При участието на полка в Първата световна война неговият числен състав е наброявал 54 офицери и 3335 подофицери и войници. Досега нито една улица в България не носи името на 46-и пехотен Добрички полк и именуването на улица ще бъде малък принос в съхранението на военната ни история, смятат вносителите на предложението. 

Съветниците ще разгледат и предложение за именуване на пространството пред Средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в площад „Борис Георгиев-Моката“. Борис Георгиев-Моката, легендарен състезател по бокс, е носител на първото в историята на българския спорт олимпийско отличие. През 1952 г. той е участник в летните олимпийски игри в Хелзинки, където се състезава в категория до 75 кг. Достига до полуфинал, побеждавайки боксьори от Люксембург, Великобритания и Германия и печели бронзов медал. Борис Георгиев /1929-2017/ е роден в Добрич. Занимава се с бокс от 1945 г.Състезава се за ЦСКА и работи в армията 33 години. Републикански шампион е в периода 1950 - 1957 г.,  а през 1955 г. става и носител на купа „Странджа“. Участва в три европейски първенства – във Варшава , в Западен Берлин и в Прага. На олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г., където достига до четвъртфинал. Носи олимпийския огън по пътя му към Москва за игрите през 1980 г. и към Атина за игрите през 2004 г. В боксовата си кариера Моката има 289 мача, 54 от които на международния ринг.Води физическата подготовка на първия български космонавт Георги Иванов. От 1996 г. е Почетен гражданин на Добрич.През 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен от Президента на Република България Георги Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама