Проведе се извъндредно заседание в Добрич заради африканската чума

16:25, 25 юни 18 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извънредно заседание на Епизоотичната комисия за набелязване на мерките за недопускане на проникването и разпространението на заболяването в страната ни се проведе днес, 25 май, в Добрич. Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине, срещу нея няма ваксина, както и лечение.

На извънредното заседание на Епизоотичната комисия в област Добрич директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова запозна присъстващите с мерките, които ще бъдат предприети, предаде БНР:

„Забранява се въвеждането на територията на Република България на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, които са предназначени за лична консумация. Проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България при наличие на забранените за въвеждане суровини и храни, същите да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания. Директорите на ОДБХ , при които се осъществява влизането на територията на страната да организират извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства от държавите членки на ЕС.“

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Борислав Каменов заяви, че признаците на африканската чума са идентични с тези на класическата чума по свинете, като заболяването нанася огромни икономически щети, тъй като води до почти 100% смъртност при тези животни.

„Основните клинични признаци са повишаване на температурата, наличие на кръвоизливи и най-вече посиняване на ушите“.

Според д-р Каменов, най-голямата заплаха за навлизането на африканската чума на територията на България е в очаквания голям поток на туристи от Румъния и Унгария. Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, за да се намали до минимум популацията на дивите свине, тази година отстрелът им ще започне по-рано. По данни от пролетната таксация, на територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които трябва да бъдат отстреляни 350.

Африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около  6 месеца , а в замразеното месо заразата остава с години.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните във ферми в област Добрич се отглеждат повече от  70 000 свине, като само в свинефермата в село Козлодуйци, община Добричка в момента има 45 000 свине.

До края на тази седмица във всичките 8 общини на област Добрич ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии, на които ще бъдат определени общински терени за загробване на умрелите животни. Предстои да бъде извършена дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, а животните без ветеринарномедицински документи ще подлежат на допълнителни проверки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама