Стартира Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик

12:40, 11 юли 18 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В галерия "Тихото гнездо" на ДКИ КЦ "Двореца"-Балчик беше открита самостоятелна изложба на Йорданка Йорданова. Самоукият творец от български произход от дълги години живее в Чехия. Живописните платна, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност. Те могат да бъдат разгледани до 14 юли.

Изложбата постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център "Двореца". Официални гости на откриването бяха кметовете на Балчик - Николай Ангелов и на чешкия град Валашске Мезиржичи - Роберт Стржинек.

Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, с което ДКИ КЦ "Двореца"-Балчик отбелязва Седмицата на чешката култура. В Каменна зала на Двореца музикалното семейство Пивоварчик съвместно с пианистката Биляна Енева изпълниха произведения на  Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали и други композитори.

Иржи Пивоварчик свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата "Ensemble flair" в Остава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ "Добри Христов" гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА "Панчо Владигеров" гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА "Панчо Владигеров".

Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА "Панчо Владигеров".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама