Почистиха Римската баня в Добрич

19:00, 17 юли 18 / Култура 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археологическият обект „Римска баня“ в Добрич е почистен, съобщиха от общината. Години наред ценният паметник на културата, който е част от древната история на Добруджа, бе занемарен и неподдържан.

Въз основа на откритите при разкопките  монети се смята, че банята е била ползвана през втората половина на ІІІ век и първата на ІV век. По това време Добруджа е част от Римската империя - провинция Скития. 

Римската баня в Добрич има шест помещения, всяко от тях със специфични функции – съблекалня, басейни за студени, умерени на температура и горещи процедури, горивна камера. Размерите на цялата късноримска баня са около 23 на 11 метра. Строена е по всички закони на римската архитектура - имала е пещ, гореща част, басейн за хладка вода и съблекалня. Запазената мраморна облицовка напомня за грандиозна и изискана постройка.

Римската баня е паметник на културата и е неразделна част от историята на Добруджа, посочват от местната управа.

От местната структура на Движение „Възраждане“ съобщиха, че почистването е извършено по техен сигнал. „Надяваме се, че поддържането в добро състояние на римската баня, която е един от многото културно-исторически обекти в Добрич и е включена в редица туристически пътеводители, ще продължи и занапред, а няма да бъде занемарена отново и почистена едва след подаването на поредния сигнал“, твърдят от движение „Възраждане“, предава БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама