• Снимка: БНР

Днес, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи света божествена литургия в храм „Св. Георги“ в Балчик. Ще бъдат пренесени мощите на Света Матрона Московска и на Свети Лука. Службата започва в 9,00 часа, съобщава БНР.

Всички православни християни могат да се поклонят на мощите, да вземат благословия от Негово високопреосвещенство и да участват в празника. За първи път идват мощи от Русия, от Москва, с голяма благодат, покани председателят на църковното настоятелство протойерей Стратия Александров.

Матрона Московска (1881 – 1952) е прорицателка и светица на Руската православна църква. Родена е незряща в Себино, Епифански уезд като четвърто дете в семейство на вярващи. Според нейно житие тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. Посещава Киевско-Печорската и Троице-Сергиевата лаври. При поклонението си в Андреевския събор в Кронщат през 1899 г. се среща с праведника Йоан Кронщадски. Според преданието в края на службата си той я повикал с думите: „Матронушка, ела при мен. Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия! “ (Житие на блажената старица Матрона).

След Октомврийската революция Матрона заживява в Москва, на улица „Арбат“. Според книга на Жданов тя се среща със Сталин преди Битката при Москва и му казва: „Руският народ ще спечели, победата ще бъде твоя. От водачите само ти не ще напуснеш Москва.“

До смъртта си (1952) Матрона извършва още много чудеса за вярващите. На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир.

На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение. Нейните мощи са изложени за поклонение също и във Вологда, Красноярск, Липецк, Новокузнецк, Перм. Храмове на светицата са осветени в Москва и Московска област, в Екатеринбург, Богородск, Белгород, Станко, Верея, Икша, Любимовка, Здравница, Шкотово, Ногинск, Себино, Лобня, Сходня, Раменское, Сочи, Домодедово, Обухово, Казан, Есентуки, Майск и Архангелск.

Част от нейните мощи се намират и в България. Те са положени в малък храм, кръстен на нейно име в град Пловдив.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно