Ретроспективна изложба на Ненко Токмакчиев откриват в Стара Загора

07:22, 23 авг 16 / Култура 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ретроспективна изложба на Ненко Токмакчиев /1931-2014/ ще бъде открита днес в Стара Загора. Експозицията е разположена в западната зала на Художествена галерия.

В нея са включени 35 творби от всички периоди в изкуството на безспорния  майстор на акварела.

„Акварелите на Ненко Токмакчиев внесоха нови измерения в представата ни за тази така позната, а подвластна на толкова малко художници техника в изкуството. Впрочем той я превърна в една вселена, в чийто безкрай търсеше видимите образи на своите творчески изкушения. Не рисуваше онова, което виждат очите, а усещането за него. Той даде на две поколения възможността да открием други неподозирани гледни точки за нещата, които мислим че познаваме, дарявайки ни със своя ключ към светлината, пространството, богатството и ритмиката на цвета. В стотиците му акварелни листи със сюжети от Бургас, солниците, пристанището, нивите, морето, лодките, рибарските мрежи, лозята, дюните, тополите, прозорецът, коридата, Толедо, кавказките хребети, Несебър, и т.н. няма разказ за тях, а живописната хармония, която са възбудили. Те са състоянията на душата, за които той, с четката, боите, водата и белият лист, иска да запази нейния знак, магията да намери видим образ на невидимите неща", поясни директорът на Старозагорската галерия Марин Добрев.

Изложбата, с която Бургаската художествена галерия гостува на Стара Загора, е посветена на 85-та годишнина от рождението на художника. Тя ще остане до 23 септември 2016 г.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама